joi, 15 august 2013

Ogre, un alt fel de ogre decat Shrek

Povestea lui Smash, un ogre din taramul magic Xanth, este cea mai recenta carte din serie pe care am citit-o pe nerasuflate. Personajul sau a fost introdus intr-un volum precedent, Smash fiind prieten cu printul Dor si era in party-ul sau in aventurile din Mundania.


In Xanth un ogre este o creatura magica, caracteristicile sale principale sunt puterea fizica imensa insotita de o prostie la fel de mare, uratenia si valorile inversate fata de cele ale altor fiinte. Ce oamenilor li se pare urat si dezgustator, pentru un ogre este atragator si daca vrei sa ii faci un compliment "urat de-mi sta ceasul' si "imputit ca un tomberon" sigur il vor face sa se simta bine.

Urmarind aventurile lui Smash aflam ca este de fapt doar pe jumatate ogre, mama lui fiind de origine partial umanoida. Tatal sau, Crunch, desi ogre get beget este prin alegere vegetarian - adica refuza sa manance oameni. Pe masura ce povestea progreseaza Smash incepe sa arate atribute din ce in ce mai contrare cu apartenenta sa la randurile capcaunilor. Are idei, vine cu planuri, dezvolta loialitate, se tine de cuvant, da dovada de inventivitate.

La final ne dam seama ca "Ogre, ogre" este o mare metafora pentru faptul ca suntem asa cum ne vede societatea ca suntem si raspundem prin comportamentul si reactiile pe care ni le cer cei din jur. Smash, pentru ca era vazut ca un simplu capcaun mare si prost se vedea si el insusi ca atare, iar prezenta si faptele sale reflectau viziunea si asteptarile societatii de la el. Rezultatele sunt uimitoare cand el este perceput si altfel decat ca o forta fara minte a naturii, se vad atat in personalitatea sa cat si in schimbarea sa fizica.

Pentru mine a fost un pic revelator sa constat similaritatile dintre transformarile lui Smash si schimbarea mea de atitudine, comparat cu acum felul meu de a fi de acum cativa ani. Vad ca sunt o geana mai intelegator, nu mai raspund agresiv la prima provocare, s-a luat pe mine o idee din politetea si amabilitatea celor din jur, incepe sa se simta in felul in care comunic. Agresivitatea nu mai e chiar prima solutie, dar nici prea comunicativi nu suntem, nici eu si nici Smash, mai e de lucru.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu