vineri, 9 august 2013

Despre pantofi Brogues vs Derby

Acum cateva saptamani am constatat ca nu prea mi-e cunoscuta diferenta dintre tenisi si bascheti, tenisii se termina sub glezna si o lasa descoperita iar baschetii urca deasupra gleznei si o acopera. Cu multumiri pentru Adinei Buzatu pentru lectia gratis, de la care idiotii cu pretentii de designeri de la Iron54 au lipsit in mod evident. Judecand dupa kitschurile lansate de ei ca tenisi.

Port pantofi sport Ellesse, e un brand care imi place si nu ma deranjeaza sa o ard golaneste cand ma duc la firma sau joc badminton. E vara si oricum eforturile mele ar fi pierdute in van.

Dar cand vreau sa fiu pretentios, trec la pantofi de piele ceva mai frumosi si mai eleganti, iar aici trebuie sa facem diferenta intre pantofii Brogues, Oxford si Derby. Ceea ce ma amuza in mod deosebit e ca aceste tipuri de pantofi, acum considerate foarte elegante si business, au fost initial create din ratiuni practice pentru tarani sau studenti, povestesc mai in detaliu la fiecare mai jos.

Brogues

Brogues in cusatura "inchisa"


Brogues in cusatura "deschisa"

Pantofii Brogues sunt caracterizati de tocul jos si faptul ca sunt facuti din mai multe piese de piele asamblate impreuna si decorate folosind cusaturi si perforatii artistice. Originea lor o gasim in Scotia si Irlanda, intr-un pantof simplu facut din piele neargasita (cred ca asta e termenul) dar perforata pentru a permite scurgerea apei cand purtatorul traversa un teren mlastinos. Brogues sunt pantofi pentru teren si mers la tara, traditional vorbind nu era potriviti pentru ocazii casual sau business, dar asta s-a schimbat in timp si acum sunt considerati purtabili la orice tip de eveniment.

In pozele de mai sus, prima este a unui pantof Brogues cu inchidere Oxford iar cealalta arata unul cu inchidere Derby. Ca fapt divers, inchiderea Oxford a aparut pentru ca studentii universitatii engleze s-au revoltat impotriva folosirii de ghete si cizme pana la genunchi sau glezna, inchiderea laterala de pe cizme evoluand intai sa aiba siret dupa care s-a mutat in pozitie frontala pe ghete si pantofi.

Derby


Pantofii Derby au un design simplu si elegant, foarte des intalnit la noi. Sunt caracterizati de inchiderea "deschisa", aripile prin care sunt trecute sireturile nefiind cusute sau integrate in partea frontala a pantofului, in contrast evident cu modelul Oxford. Uneori li se spune Blucher, dupa numele generalului prusac care a comandat ghete cu un model aproape identic pentru a le asigura soldatilor sai incaltari mai bune. In anii 1850 modelele Derby au devenit populare pentru activitati sportive si vanatoresti, iar la inceputul secolului 20 erau deja considerati potriviti pentru purtat in oras.

Cred ca trebuie sa imi iau o pereche de pantofi de piele Brogues in inchidere Derby, prea sunt eleganti si frumosi. Si imi place mult povestea originii lor si faptul ca au fost inventati din motive practie si pentru eficienta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu