luni, 4 aprilie 2011

Posta romana

Eu as zice ca in general Posta Romana isi face treaba OK, pana acum am cam primit ce mi-a fost trimis din afara si ce am trimis eu a ajuns cu bine. O notabila exceptie au fost desigur stickurile USB care au avut nevoie de 1.5 luni si 2 trimiteri ca sa ajunga la mine in cele din urma azi. Dar am avut multe alte pachete venite de prin diverse parti care au ajuns aproximativ bine - adica a trebuit sa ma duc eu la oficiul postal sa le ridic.
Ce nu este deloc OK este ca eu platesc sa imi fie livrate de la magazinul respectiv la mine, nu de la magazin la oficiul postal, eu nu locuiesc in oficiul postal. Acum ca am platit 6 lire pentru expedirea din UK a venit postarita si mi-a adus plicul cu produsele, deci se poate.
Dar cand am platit 8-9 Euro si mai mult pentru diverse pachete, a trebuit sa ma duc eu la oficiul postal ceea ce nu mi se pare normal, in alte tari expedierea aia ajunge la tine acasa.
Problema de baza cu Posta Romana este lipsa crasa de dotare si de modernizare:

  • nu ai posibilitatea sa urmaresti in sistemul lor expedierile din afara pe care le astepti sa iti ajunga
  • nu exista cautare intr-un sistem informatic dupa nume, CNP sau alta identificare a ta daca exista un colet pentru tine
  • nu au masini furgonete sau mini-van-uri cu care sa faca livrarea coletelor, pachetelor la destinatie
  • nu se lucreaza cu coduri de bare, scanari si semnaturi pentru sistem, totul se face inca manual
  • nu se trimite SMS cand coletul te asteapta in oficiul postal, pentru ca expedierile din afara au numarul de telefon al destinatarului trecut foarte des, ca sa poata fi gasit
  • personalul este batran, varsta minima 40 de ani, sunt obositi si plictisiti de viata
  • oficiile postale sunt vechi, intunecate, murdare, uneori aglomerate si cu cozi

Degeaba s-au apucat acum sa porneasca o licitatie de vreo 15 milioane de Euro ca sa isi puna un sistem informatic integrat, e prea tarziu cand trebuiau sa fie gata cu el din 1995 toamna.
Ca si Romtelecomul, Posta Romana este o companie care avea pozitie de monopol si era privilegiata dar a pierdut startul in capitalism.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu