duminică, 17 octombrie 2010

Router nou, da' cam prost

Adica D-Link DIR-855 Xtreme N Duo Media Router, costa aproape de 10 milioane si nu prea ii face. De fapt cam deloc nu ii face.
Reteaua pe 5GHz este inutila chiar si intr-un apartament de 4 camere, care sa fim seriosi, nu e cine stie ce suprafata imensa. Dar pe frecventa asta semnalul se pierde excesiv de repede din cauza peretilor.
Pe 2.4GHz, alta surpriza neplacuta, semnalul si aria de acoperire este mai mica decat la un amarat de MSI RG70SE (sau alte modele de MSI mai vechi, si ele tot la fel de Edimax de fapt in realitate).
Portul USB merge ca SharePort, sa conectez unele hard disk-uri externe la el. Dar pentru modemul 3G de la RDS nu e bun, nu se conecteaza.
E plin de optiuni de configurat, nu se mai ineaca daca pornesc un download pe fir sa lase laptopurile conectate pe wireless fara latime de banda. Dar ce folos sa ai 4 retele posibile, cand cele 2 de pe 5GHz sunt utilizabile doar pe linie directa cu routerul? La ce servesc atatea smecherii cand in locuri in care aveai semnal bun cu un router la o treime din pretul lui, acum nu mai prinzi net? Si sa se reseteze conexiunea RDS aproape zilnic, chiar nu mi se pare normal la pretentiile lui, chit ca precis trebuie sa multumesc si RDS-ului pentru asta.
Viteza de download pe fir e mai mare, porturile de Gigabit probabil ca ar face ceva daca ne-ar interesa sa umplem casa de fire din nou, cam atat se poate spune de bine despre el.
Clar nu isi face banii, nu merita de nici un fel sa coste atat de mult.
De fapt toata povestea asta cu draft n in general e o labareala, nu am nici vitezele astronomice anuntate, nu am nici aria de acoperire pe toata mosia cum se promitea in varii texte. Tot un router b/g pe 2.4GHz ramane cea mai buna alegere, pentru ca eu constat cum echipamentele mai vechi, routere si placi de retea din laptopuri au randament mai bun decat noutatile.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu