vineri, 9 iulie 2010

Aventurile unei firme mici

Cand eram eu mic am citit multe carti scrise de Jules Verne, printre ele si Agentia Thompson & Co.. Acum pot doar sa constat ca desi a trecut mai bine de un secol si jumatate, nimic nu s-a schimbat in afaceri.
Sa zicem ca exista o firma Baker & Co, ca sa pastram anonimatul, ce ofera un produs la vreu 500 de Euro si ca mai exista o firma Thompson & Co,  tot ca sa pastram anonimatul, ce ofera acelasi produs la acelasi pret, la aceeasi vreo 500 de Euro. Baker se decide sa faca o oferta speciala, 20% (nu 24% cat ziceau ei, au calculat un pic gresit), sa mai impresioneze cumparatorii, e vara, trebuie sa atragi cumva atentia.
Se trezesc cei de la Thompson, care sunt mici (si in mintea lor voinici :)))), ca ei pot, ei stiu si dau 20Euro mai jos, asa pe fata ca sa arate ca Sfortza e cu ei. Ceea ce este stupid, avand in vedere ca sunt o imbucatura fata de Baker, n-au nici pe departe puterea, sustinerea financiara sau echipa necesara asa ca doua ore dupa a venit raspunsul, inca o scadere de 20 de Euro.
Deci sunt mancati cu fulgi cu tot, pentru ca Thompson nu au altceva decat produsul ala sa le aduca bani pe piata pe care concureaza cu Baker. Deja au calcat pe bec prin Mai cu niste oferte, s-or fi enervat si ceilalti.
Ce mergea facut in situatia data? 1 Euro sub primul pret de promotie anuntat si pe telefon dat si un accesoriu gratis, o maslina ceva. Pentru ca de la x20 la x19 este foarte ok, ar fi fost penibil sa raspunda la o scadere de pret cu 1Euro, se faceau de ras ca nu-s in stare sa vanda cu o diferenta atat de mica si sa atraga cu altceva decat pretul. Iar accesoriul nu era dovedibil, nu era pe fata.
Sunt curios daca va continua si astazi, deja sunt amandoi in pierdere, diferenta e ca unii isi pot permite iar ceilalti nu.
In carte, Thompson a fost un dezastru, au dat faliment, dar a fost cu happy end pentru ca eu exista personajele pozitive care au salvat situatia. Aici suntem in lumea reala, nu cred ca exista un happy end pentru ei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu