marți, 30 martie 2010

Mistoul ofertei de luni

Sunt cunoscut prin cercul meu de prieteni pentru faptul ca-s rautacios, afurisit, comentator si mai ales pentru ca imi place sa le scot altora ochii cu greselile lor. Fara indoiala are legatura cu zodia si faptul ca stiu ca sunt rezonabil de inteligent si ma consider in privinta asta superior multora.
Ei bine, m-am gandit sa fiu profesionist si altruist o data in viata, si sa fac un sumar al prostiilor unora in mod gratuit, iar daca imi citesc cumva blog-ul, sunt liberi sa procedeze la corectarea lor.
Pentru inceput ar fi o idee buna sa puna numarul de rotatii la hard disk-urile din laptopuri, nu intr-o parte cu RPM si in alta fara. Sau sa nu puna deloc. Buuun, deci am rezolvat-o din prima linie, primul brand si primul produs.
Pe urma ar fi o idee buna sa urmareasca produsele sa fie in ordinea descrescatoare a preturilor in aceeasi categorie de placi de baza, e un indicator rapid al nivelului de dotari (de diferente de performanta nu prea mai poate fi vorba in anul 2010, infim spre deloc).
Cam e lipsa de imaginatie si o politica de pret foarte gaunoasa sa ai un brand asa si asa de LCD-uri si TV-uri, si sa pui la pret special cam o treime din toate modelele. Nu numai pentru ca suna a disperare, sau ca arata si prostie in achizitia atator modele in cantitati nevandabile, ci mai ales pentru ca il pozitioneaza clar in categoria de concurenta prin pret. Iar din asta nu mai iesi, daca vrei sa te concurezi cu aceleasi metode ca Benq, nu numai ca vei ajunge la acelasi gara, dar probabil si in acelasi compartiment cu bilet la clasa a IV-a.
Sa tii in oferta produse care nu le-ai mai avut pe stoc de mai bine de 6 luni de zile arata un respect maxim pentru client, si bineinteles un interes deosebit pentru ce se intampla cu producatorul respectiv. Poate trebuie panouri cu neoane puse pe pod cu lista modelelor de la Nvidia care nu se mai fabrica, pentru cine nu a remarcat ca apare generatia noua numita Fermi.
Pentru ca zilele astea RDS-ul ma f* de parca vrea sa luam vreun premiu Hot d'Or pentru prestatia impreuna, ma interesez de retelistica. Este foarte frumos sa dai 10 ani garantie pentru un brand de care nu a auzit nimeni, inclusiv newegg.com pe care e listat tot ce se poate baga in priza  in IT, da foarte bine la creat incredere. Doar ca era probabil mai util sa verifice daca ADSL-ul merge cu Romtelecom si daca dual band la cele cu 300N inseamna ca merge simultan in 2.4 si 5Ghz, pentru ca asta ar fi foarte tare avand in vedere ca 620N-ul de la Linksys e considerabil de scump.
Stiu ca piata de memorii de calculator nu e foarte mare, ca deh, cam toata lumea trece pe laptopuri. Dar poate vrei totusi sa vinzi ceva, macar din accident, si atunci ar trebui sa te ingrijesti sa apara vizibile specificatiile produselor. Probabil exagerez eu, de fapt in mod sigur, dar in afara de cazul ca ai orbul gainilor de dai in pereti si zici "pardon doamna", cred ca poti vedea ca ai o serie de produse cu garantie 999 si dintr-o data unul stingher ca galbenul lui Tepes Voda cu doar 99. Similar, toate USB stick-urile au software gratuit, in afara de cele la care neuronul responsabil a fost prea overclockat sa faca un copy paste ca sa unifice de sus pana jos prezentarea tuturor modelelor.
Dar asta e nimic pe langa garantia pusa de 999 pentru un produs care in specificatii are clar trecut 5 ani, probabil e semn ca s-a uitat limba romana sau pentru economie sunt angajati care stiu sa citeasca si angajati care stiu sa scrie, pentru ca unul care sa aiba ambele competente este prea scump si greu de gasit chiar si pe criza aceasta. Probabil pentru a modifica versiunile software-ului inclus in bundle este nevoie sa fii obtinut in prealabil vreun premiu Nobel ca sa ajunga potentialii clienti sa stie si ei ca exista si motive de genul acesta ca sa nu ia Sandisk, dar poate unora le e mila de concurenta care vinde de vreo 5 milioane de dolari anual cel putin si se gandesc sa ii lase si pe ei sa traiasca, ca sunt amarati si asa poate ajunge Sandisk la 7-8 milioane anul asta sau urmatorul.
Ce chestie interesanta, vopseaua albastra la camerele video costa mai putin decat vopseaua pentru modelele de alte culori, sa imi notez undeva sa ii spun mamei mele, poate se aplica si la vopseaua de oua de Paste. Poate sunt prea multe pe stoc de o culoare, si de asta situatia o fi albastra, dar presupun ca nu era un efort asa de extenuant sa fie creata oferta speciala pe modelul respectiv.
Am gasit si cel mai tare difuzor, special pentru laptopuri, dar ma intreb daca exista in lumea asta si nu in Twilight Zone, pentru ca nu are putere de emisie, nici frecventa de raspuns, numarul de sateliti este absent la datorie. Ce mai, puteau sa il reclame direct la politie ca e disparut in misiune si sa il puna pe cutiile de lapte.
Traim in Romania si e frumos sa scriem cu diacritice, facem parte din UE si visam trecerea la maretul Euroi, dar asta nu inseamna ca trebuie sa ne ocupe tot timpul intratat incat sa nu observam ca – este de fapt o simpla -. Si chiar daca avem pretentia, majoritar nefondata, ca stim engleza, in tara asta limba oficiala tot romana este si pana la noi ordine faptele de comert, inclusiv ofertele trimise, ar trebui sa tina cont de asta si sa se faca in limba oficiala a Romaniei, tara pe a carei piata ai pretentia ca esti mare distribuitor.
Nu stiu altii cum sunt, dar mie nu imi ia mai mult de 5-10 minute sa vad toate batele in balta date mai sus, dar ca termen de comparatie in tabara cealalata exista 10 vanzatori cu pretentii de primadone cand e vorba de comisioane, inca vreo 3 (sau poate 4) care au impresia ca fac ceva daca dau un copy paste mai departe pe la key accounts, 2 amarati care sunt ciuca batailor din toate partile si inca vreo 3 de pe la departamentul de service care ar fi trebuit sa aiba o problema cu garantiile impuscate in sistem.
Eu daca as avea pretentii de patron si leader si as vedea cat de mult se implica angajatii sa prezinte firme mai bine si cat se streseaza sa sparga usa la ora 18, cred ca as avea toate motivele sa fiu multumit ca am facut o treaba buna.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu