miercuri, 17 septembrie 2008

Mare criza, mare

Cica au dat faliment unii in SUA, o banca de investitii Lehman Brothers, au fost cumparati Merill Lynch de bine ce o duceau si se pregatesc de faliment asiguratorii AIG.
In consecinta toti analistii se grabesc sa prevada catastrofe financiare, disparita cumparatorilor din SUA, deprecieri valutare, scumpirea creditelor samd.
Intai si intai ca nu se compara cu criza din 1929, desi oamenii sunt la fel de panicati ca atunci pentru ca nu au evoluat de loc, cand 25% din forta de munca din SUA a ramas fara servici. Asta este mult mai mica.
In al doilea rand, SUA au al 4-lea sau 5-lea an de cand GDP-ul lor e in crestere, toate datorita 11 Septembrie si asa numitului War on terror inventat de George W. Bush. Deci resurse sa faca fata unei scaderi au.
Si in al treilea rand, aceste falimente, preluari si disparitii nu reprezinta nici macar a mia parte din GDP-ul SUA. Sigur ca raportat la sumele vehiculate pare impresionant pentru ca din coltul in care stam noi sa citesti despre 600 de miliarde datorie te da pe spate. Dar trebuie puse in perspectiva corecta aceste sume, si raportate la scara economiei SUA nu la a noastra.
Dar nu conteaza ratiunea, in astfel de momente panica pune stapanire pe toti si reactioneaza din frica si disperare, chiar nefondate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu