luni, 7 iulie 2008

Arbiter elegantiae

Pufosul a ajuns la un stadiu in viata in are daca vrea ceva si ii place, isi cam poate cumpara. Ca da banii pe o gramada de prostii aproximativ inutile daca ne gandim cat de putin le foloseste, asta e perfect adevarat. Dar de la un moment dat a inceput sa se gandeasca si la faptul ca se presupune despre el ca trebuie sa arate conform functiei si statului social.
Ei bine, asta i-a pus o mica problema, pentru ca pisoietele nostru preferat cam are aversiune de costum, cravate si pantofi care sa se potriveasca la anterior mentionatul costum. El prefera sa fie cat mai sport, asa ca vara fiind cald la mare pret pun cele 2 perechi de Colin's subtiri si albi si tricourile cate mai deschise la culoare. Mai ramanea eterna dilema nerezolvata de anul trecut: ce sa isi puna in labutze? Pentru ca sandale nu se poate, e mult prea informal - nici chiar asa, pantofi si adidasi iar nu prea mergea pentru ca era prea cald. Solutia salvatoare stiti de unde a venit si cum si-a cumparata pufosul ciubotzele noi.
Si cand credea el fericit ca si-a rezolvat problema, a dat peste una si mai mare: arata ca un pisoi de bani gata. Sau un corporatist din ala care se duce se frece menta pe terenul de tenis sau de golf unde cica are intalniri de afaceri si munceste. Si asta inc-ar fi munca, dar de fapt se duce prin cluburi sa agate studente proaste sau tute care ii cred povestile.
Ce poate sa faca pisoiul sa arate ca nu are nici o treaba cu aceste specimene? Nu a fost de gasit decat o singura solutie: sa strice eleganta si toata asortarea cu un detaliu care nu se potriveste deloc cu pantalonii albi, pantofiorii albi si camasile sau tricourile deschise la culoare. Asa ca poarta ciorapi negrii, spre oripilarea tuturor obsedatilor de aspect, pentru care haina face pe om si care nu sunt in stare sa treaca de suprafata si sa vada dincolo de superficialitati efemere.
Pisoiul asa face, dar asta nu inseamna ca nu se amuza copios cand chiar insista cineva sa il distreze. De exemplu astazi a vazut doua tipe care au avut aceeasi inspiratie azi dimineata si au pus fuste albe pe ele. Fiind vara, fustele erau subtiri. Fiind subtiri, pufosul putea sa citeasca pe eticheta chilotilor tipelor conditiile de spalare. In mod normal as spune chilotei, dar avand in vedere ce funduri mari aveau in dotare respectivele tipe, folosirea diminutivului iese complet din discutie. 11 Septembrie se va numi incident international minor inainte sa spun despre chilotii lor ca erau chilotei. Una din ele l-a amuzat in mod teribil pe pisoi, pentru ca la fusta alba si-a pus chiloti negri, probabil pentru ca voia sa se asigure ca toti privitorii ii vor remarca. Cealalta a dat dovada de ceva mai mult bun gust, erau tanga, un design destul de frumusel si interesant si mai ales albi, sau o culoare deschisa foarte apropiata. Desigur pisoietele se gandeste ca este mult mai elegant si mai decent sa fii asortata decat sa para ca ai pampersi negri pe tine.
Imi aduc acum aminte de filmele din anii 40, din vremea razboiului si putin dupa. Cu Greta Garbo, Rita Hayworth, Vivien Leigh, Marlene Dietrich, Audrey Hepburn, Katherine Hepburn si multe multe altele. Femei adevarate, care erau in stare sa termine sufletul unui barbat cu privire, nu lesinaturile expirate din ziua de azi care nici goala nu obtin vreo reactie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu