joi, 30 august 2007

HR romanesc

Am descoperit desprefirme.com, site care se poate dovedi foarte util pentru cineva care vrea sa se angajeze la o companie. Dar in general ce am vazut acolo m-a ingrozit, inca mai caut fara sa gasesc companie despre care sa se fi scris de bine.
HR, adica resursele umane practicate de romani. Nici nu stiu cu ce sa incep, sunt atat de multe chestii gresite incat probabil e nevoie de cineva care sa scrie o carte de genul "Asa NU in HR".
Problema de baza a haseristilor romani e ca nu au idee de meseria care o fac. Scopul lor este creasca eficienta angajatului, dorinta acestuia de a-si face treaba repede, bine, la timp si chiar mai mult. HR-ul se poate rezuma intr-o fraza pe care am citit-o demult, cand eram mic, in Regii blestemati: Oamenii sunt ca porcii, cu promisiuni de jir si prajini pe spinare obtii tot ce vrei de la ei.
Ei bine, managerii si haseristii din Romania au invatat foarte bine partea cu prajini pe spinare... dar cea cu jirul au cam exclus-o.
Stiu sa faca observatii la greu, sa dea in cap pentru orice greseala pe care reusesc sa o vaneze. Dar nu stiu sa o corecteze. In loc sa fi corectat ideile gresite de la inceput, pierd timpul cu observatii. Le e foarte greu sa spuna ceva de genul "asa e gresit, fa asa si asa pentru ca e mai bine din motivul x sau y". Iar daca esti tu destept si vii cu o idee de imbunatatire, nu se va aplica pentru ca ti-a venit tie si nu lui/ei/lor.
Observatiile si reprosurile sunt o pierdere de timp pentru ca nu fac nimic constructiv, cel mult reusesc sa scarbeasca angajatul si sa il faca sa isi caute de lucru in alta parte. Insultele la adresa angajatilor mai nou sunt actionabile in instanta si intre timp asta se aduna cu restul de hartoape din economia din Romania si uite asa suntem in coada Europei.
HR din Romania se pricepe mult mai bine sa pupe in cur sefimea, decat sa traga de partea angajatului. Nu stiu sa angajeze oamenii potriviti pentru job-ul potrivit pentru ca nu au idee cum sa conduca un interviu, cum sa le ceri cunostiinte de psihologie ca sa realizeze ce fel de persoana au in fata. N-au nici cea mai mica pregatire sa judece caracterulul omului, sa isi dea seama daca pot conta pe el sau nu. Iar dupa ce l-au angajat trebuie sa il foloseasca si asta nu au nici cea mai mica idee sa faca, pentru ca in prostia lor uita ca omul este un animal social nu un automat. Iar consecinta naturala este ca angajatul nefericit rabda cat rabda, pana cand teama de necunoscut si nesiguranta este mai mica decat discomfortul cauzat de vreun sef dobitoc si pleaca.
Cateva sfaturi utile:
  • faceti corectii, nu observatii sau reprosuri
  • gasiti ceva pozitiv de spus despre persoana care a gresit
  • managerul este dusmanul de clasa, nu angajatul - tineti minte ca pe o nava doctorul are voie sa suspende din functie capitanul
  • promiteti recompense pentru purtarea pe care o doriti de la angajat
  • livrati recompensele cand obtineti ce vreti de la angajat
  • nu uitati ca omul este un animal care se dreseaza, nu se programeaza
  • cuvintele de multumire si apreciere nu costa nimic, dar au efect imediat si cu o oarecare durata
  • nu mai dati indicatii celui angajat cum sa isi faca treaba, intebati-va intai de ce nu sunteti in locul lui/ei
  • pedepsiti cand trebuie, intotdeauna cu masura corecta si cu regret ca trebuie sa faceti asta
O companie este un mecanism de ceas, cu rotite mai mari, mai mici, care se rotesc mai repede sau mai incet. Treaba HR este sa unga acest mecanism, treaba pe care din pacate nu stiu sa o faca. Cu cat o companie este mai mare, cu atat este nevoie de un factor de armonizare intre educatii, culturi, personalitati si experiente de viata. Iar HR-ul romanesc esueaza lamentabil in privinta asta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu