joi, 12 octombrie 2006

Geil DAVID 100 vs. Kingston DataTraveler II

Desi am de la birou un Kingston DataTraveler II de 2 giga, mi-am luat pentru mine un Geil David 100 de 2 giga. Nu imi place sa depind de altii, si avand in vedere ca vechiul meu Creative MuVo Tx Fm nu il foloseam decat ca pen drive si sor'mea are niste carti audio care le poate asculta pe el mi se pare ok sa i-l dau ei. Iar eu pot folosi W800i-ul pe post de mp3 player.

Pentru inceput Geil David impresioneaza prin aspectul pachetului. Prezentarea este ca pentru o bijuterie in cutia pentru a fi oferita cadou. In schimb Kingston DataTraveler II vine intr-un pachet obisnuit, de plastic, fara pretentii estetice.
Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Trecand la continutul pachetului, Geil impresioneaza din nou incluzand un snurelet de piele, CD cu driveri pentru Windows98, cablu prelungitor manual in limba engleza pe langa pen drive. Kingston are un continut mai mult decat spartan, incluzand doar pen drive-ul si hartia de garantie.
Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Fizic vorbind Geil David este mult mai voluminos decat Kingston DataTraveler si are ca posibil dezavantaj sistemul de introducere a conectorului USB in interior. De multe ori am observat la acest tip de pen drive-uri se uzeaza sistemul intern de prindere si apar probleme la introducerea in portul USB in calculator.
Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Pana acum Geil, nou intrat in piata memoriilor portabile a oferit un produs care atrage si impresioneaza placut. Partea de testare a performantelor celor 2 pen drive-uri a oferit cateva surprize.
Sistemul de testare consta dintr-un PC IBM/Lenovo cu:
CPU Intel Pentium 4 630
Placa de baza IBM 8113YET cu chipset Intel Lakeport-G i945G
1024 MB DDR2-533 DDR2 SDRAM, dual channel
Placa video MSI GeForce 6200 TurboCache(TM) 256 MB
Sistemul de operare este Windows XP Professional cu toate update-urile disponibile instalate.
Pentru testarea vitezelor de scriere si citire am folosit SiSoftware Sandra 2007 SP1 pentru apreciere sintetica si viteza de transfer raportata de Total Commander 6.54 - test subiectiv intrucat viteza medie de transfer nu se poate aprecia exact - apeland la scrierea si apoi citirea aceluiasi fisier vide de 1.4 giga pentru ambele pen drive-uri.
Pentru ca testul sa fie cat mai corect fiecare pen drive a fost infipt direct in acelasi port in placa de baza, unde s-a remarcat negativ volumul mare al lui Geil David, acesta impiedicand accesul la porturile USB adiacente pentru alte dispozitive. Dar se poate rezolva aceasta neplacere folosind cablul prelungitor livrat in pachet.
Iata rezultatele oferite de Sandra pentru Geil David 100:
Benchmark Breakdown
Buffered Read : 28 MB/s
Sequential Read : 28 MB/s
Random Read : 27 MB/s
Buffered Write : 3944 kB/s
Sequential Write : 11 MB/s
Random Write : 8 MB/s
Random Access Time : 1 ms (estimated)
Free Image Hosting at www.ImageShack.us
In testul cu Total Commander viteza de scriere a fost de ordinul 10 mega pe secunda. Viteza de citire a fost de ordinul 24.5 de mega pe secunda.

Iata rezultatele oferite de Sandra pentru Kingston DataTraveler II:
Benchmark Breakdown
Buffered Read : 18 MB/s
Sequential Read : 19 MB/s
Random Read : 18 MB/s
Buffered Write : 3365 kB/s
Sequential Write : 17 MB/s
Random Write : 12 MB/s
Random Access Time : 1 ms (estimated)
Free Image Hosting at www.ImageShack.us
In testul cu Total Commander viteza de scriere a fost de ordinul 16 mega pe secunda. Viteza de citire a fost de ordinul 17 de mega pe secunda.

In concluzie se poate spune ca Geil David 100 a reusit sa faca un produs peste medie. Viteza de scriere, desi este jumatate din cea anuntata de producatori este totusi satisfacatoare cu cei 11 mega pe secunda chiar daca este sub cei 17 mega pe secunda ai lui Kingston DataTraveler II. Geil devanseaza detasat competitia cu viteza de citire de 28 de mega pe secunda, situandu-se la nivelul unui hard disk extern Western Digital Passport. Este un pen drive performant, estetic, livrat cu toate accesoriile necesare.
Kingston DataTraveler II este un produs reusit, care surprinde placut depasind vitezele de scriere si citire anuntate de producator. Desi are viteza de scriere mai mare cu 6 mega pe secunda decat cea a Geil David 100, viteza sa de citire este cu 10 mega pe secunda mai mica. Este mic, usor, performant, livrat fara nici un accesoriu.
In momentul de fata, Geil David 100 este achizitia potrivita. Mai ales luand in calcul apropierea sarbatorilor. Impachetat frumos la Unirii (cunoscatorii stiu ;) la ce ma refer) va fi un cadou foarte frumos.
Pretul este in favoarea Geil David 100 fata de Kingston DataTraveler II la acelasi magazin.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu