marți, 19 septembrie 2006

Nietzscheeni - Part 1

Andromeda este unul din serialele mele preferate, chiar daca spre sfarsit au intrat prea mult in filosofie si metafizica si prea putin pe aruncat nave in aer. De fapt nici nu stiu cum se termina serialul, ar trebui sa dau o ratia pe torrente si sa ma "documentez".
Actiunea nu e asa de complicata: o rasa de oameni evoluati genetic, nietzscheenii, se supara pe Uniunea Europeana in versiunea galactica pentru ca nu au reactionat decisiv impotriva unor invadatori. Ei decid ca e cazul sa preia conducerea si sa instaureze un imperiu puternic. Cum socoteala din targ nu se potriveste cu cea de acasa razboiul care a urmat a aruncat civilizatia intr-un ev mediu galactic.
Nietzscheeni au foarte multe avantaje fata de restul oamenilor si fata de multe alte specii, doar magogii si androizii putand concura la capitolul rezistenta si putere cu ei. Si uneori nici ei nu fac fata.
Datorita geneticii modificate nietzscheenii sunt mai puternici, mai rapizi si mai rezistenti decat oamenii obisnuiti. Au imunitate pentru multe boli si substante nocive, se vindeca mult mai repede.
Dar partea cea mai interesanta este mentalitatea lor, derivata din filosofia lui Nietszche, bazata pe competitie, imbunatatire proprie, egoism si instinct de supravietuire. Totusi ei fac aceeasi greseala pe care a facut-o si Hitler pentru a-si promova teoriile ariene si de superioritate a poporului german pentru a motiva necesitatea lui de "spatiu vital". Si lor le scapa faptul ca orice viata isi poate aduce contributia la total, lipsa lor de respect pentru oamenii normali si transformarea lor in sclavi nu ii face mai puternici, ii face dependenti de o forta de munca gratuita. Superioritatea lor fizica i-a facut sa neglijezedezvoltarea intelectuala.
Egoismul pronuntat si sistemul de apreciere a valorii personale bazate pe capacitatea de supravietuire ii face sa se lupte intre ei pentru a putea castiga favorurile a cat mai multe femei pentru a avea cat mai multi copii care la randul lor se vor lupta intre ei.
Notiuni de cooperare si aliante stabile le sunt straine, in schimb tradarea si ipocrizia sunt la ele acasa.
Mie mi se pare clar ca nietzscheenii din Andromeda sunt doar o reflectare a trasaturilor realitatii societatii de azi, unde egoismul orb duce la pierderea umanitatii.
Egoismul iluminat, asa cum ar trebui sa fie el altadata ;)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu